Tanulókat is fogad a Kanizsa Trend

kanizsatrend_csaladfa
Wilheim Gáborral, a Kanizsa Trend Kft. ügyvezető igazgatójával ezúttal a faipari szakmák „családfáját” járjuk körül beszélgetésünkben.

A cégről csak dióhéjban: „A Kanizsa Trend Kft. Magyarország egyik vezető bútorgyára. A nemes alapanyagú, izgalmas formájú bútorok gyártójaként 30 országban ismerik és elismerik ezt a nevet. Cégünk a világ számos részén működő Steinhoff Cégcsoport dinamikusan fejlődő tagja.”

 • Fókuszban a bútoripar?
 • A bútoripar az a gazdasági szakterület, amely magyar alapanyagból versenyképes exportterméket tud készíteni. A legnagyobb hozzáadott értéket tudjuk ezen a területen produkálni. Feltett szándékunk az, hogy a szakmának figyelemfelkeltő reklámot csináljunk. Ennek érdekében igyekszünk egyrészt minden szakmaválasztó fiatalnak tájékoztatást nyújtani, másrészt új lehetőséget kínálni a szakmaváltó felnőtteknek is. Szeretnénk felvázolni egy igazán vonzó életpályát, hiszen a lakáskultúrát rengeteg olyan szakma szolgálja ki, mely megélhetést biztosíthat egy ügyes kezű, kreatív, fejlődőképes ember számára.
 • Tehát, pontosítsunk: „fókuszban a bútoripari szakmák családfája”?
 • A Bútorszövetségben kreatív csapatunk megalkotta egy fa képét, ennek ágaival azokat a foglalkozásokat ábrázoltuk, melyek a szakmánkhoz kapcsolódnak. Azt szerettük volna szemléltetni, hogy aki faipari képzésben tanul, annak végtelen lehetősége nyílik karriert építeni. Ez a családfa úgy is bizonyítja, mennyire szerteágazó ez az iparág, hogy csak pár lehetséges területet tettünk fel rá azok közül, ahol egy végzős diák el tud helyezkedni. A lakáskultúrában számos lehetőség rejlik. A fából és egyéb természetes anyagokból készült termékek már ősidők óta bekerültek az emberek magánszférájába. Manapság pedig ezek az anyagok reneszánszukat élik a lakáskultúrában.
 • Szerintem kevés szakmát ismernek a fiatalok!
 • Valóban, legfeljebb az asztalos, kárpitos szakmát, esetleg még gondolnak az utóbbihoz kapcsolódó varrásra. De hogy bármelyik szakmával is kezdte, tudásának, szorgalmának, igyekezetének köszönhetően milyen magasra viheti, az már hiányzik a köztudatból. Éppen ezért belefogtunk egy kampányba, melynek első rendezvénye Budapesten a Kozma Lajos Szakközépiskolában volt. Olyan nyílt napot szerveztünk, ahová meghívtunk 150 általános iskolában végző diákot. Megmutattuk nekik, mit is tanulnak, s mire képesek ma a szakközépiskola jelenlegi diákjai. Meghívtuk a szakma kiválóságát, a tavalyelőtt Európai Díjat nyert asztalosunkat, majd a tavalyi World Skills versenyen aranyérmes László Attilát. Mindez jó eredménnyel járt, a gyerekek kedvet kaptak a faipari szakmákhoz. Az eddigi lanyha érdeklődéssel szemben idén megháromszorozódott a szakközépiskolába jelentkezők száma.
 • Ilyen egyszerű lenne befolyásolni a szakmaválasztást?
 • Igen. Megnéztük azt is, mi befolyásolja a gyerekek döntését – egy kérdőív segítségével. Készítettünk egy honlapot és egy Facebook-oldalt is, hisz ma a legtöbben ezeken a fórumokon informálódnak. A CSALÁDFÁT itt is bemutattuk. Arról tájékoztat, hogy az alapszakmákból mi minden fejlődhet ki. A kárpitos vonaltól például eljuthat a designerig, a restaurátorig, a bútoripari technikusig, eljuthat a dekoratőr vonalra, vagy épp a faipari mérnökségig. Lehet belőle projektmenedzser vagy stylist is. Minden attól függ, mekkora benne az affinitás, a tanulási hajlandóság, a szorgalom. Nem titkolt szándékunk az, hogy kezdjenek tanulni nálunk a szakiskolában, az új elnevezés szerint a szakközépiskolában, illetve a szakgimnáziumban. Továbbtanulásban azokra a fiatalokra is számítunk, akik már rendelkeznek egy szakmával, hisz a második szakma tanulása is ingyenes, sőt ösztöndíjra is lehetősége van a jó eredményt elérőknek.
 • Nagykanizsán is ismerik a lehetőségeket?
 • Igen. Nemrég Nagykanizsán is volt egy kiállítás, ahol ezt a családfát bemutattuk a diákoknak. Érdeklődéssel fogadták. Felvettük a kapcsolatot a szakmunkásokat képző intézménnyel és az integrált képzési központtal is. Utóbbi már megszerezte ezen szakmákra a felnőttképzés akkreditációját, így tudnak majd asztalosokat, kárpitosokat és varrókat is képezni ennek keretében. Ott tartunk most, hogy elkezdtük kialakítani azt a tanműhelyt, ahol a képzés gyakorlati részét bonyolíthatjuk majd. Ezzel egyben megteremtjük a duális képzés feltételeit is. Szeretnénk hosszú távon érdekessé, vonzóvá tenni a tovább tanulni vágyók részére a bútoripari szakmákat. A technika fejlődik, korszerűsödik, s az alapanyagokban is rengeteg a változás, ezekkel lépést kell tudni tartani. Mindezek mellett folyamatosan vizsgáljuk tevékenységeink környezeti hatását is. Az érdeklődő és tanulékony kollégáink saját maguk is alakítják, optimalizálják munkafolyamataikat, így kiváló eredményeket érnek el, s nem mellesleg jól is keresnek.
 • Ebben az évben is vannak már tanulóik?
 • Jelenleg nincsenek, a következő tanévre tervezzük nyolc-tíz tanuló felvételét és képzését. Ugyanakkor szeretnénk ezzel egyidőben ugyanennyi felnőttet is képezni bútoripari szakmáinkra.


Gratulálunk, és reméljük, hogy sok jó szakembert sikerül képezni, akik megtalálják számításukat ezen a szakterületen!